Tisková zpráva SPO 2018

Mezinárodní festival pěveckých sborů Svátky písní Olomouc 2018

V Olomouci 16. 5. 2018

Olomouc zní sborovým zpěvem

Od středy 30. května do neděle 3. června proběhne 46. ročník Mezinárodního festivalu pěveckých sborů Svátky písní Olomouc. Festival navštíví bezmála 1000 účastníků, 30 pěveckých sborů z 8 zemí světa. Mimo české sbory Olomouc navštíví také soubory ze Slovenska, Ruska, Slovinska, Polska, Turecka, Chorvatska a Jižní Koreje.

Festival Svátky písní Olomouc si za dobu své existence vybudoval své pevné místo na scéně světového sborového zpěvu. Vděčí za to především mezinárodní soutěži pěveckých sborů Mundi Cantant, která přitahuje vynikající soubory z Česka i ze zahraničí.

Během dvou dnů, pátku 1. června a soboty 2. června, proběhne na dvou festivalových místech, sál Moravské filharmonie – Reduta a Palác Bohemia – sál ANAG, celkem 37 soutěžních vystoupení. V letošním roce festival poctí svou přítomností, coby porotci a lektoři, významní dirigenti, skladatelé a sbormistři z tuzemska, Slovenska, Velké Británie, Malajsie, Austrálie, Jižní Koreje a Chorvatska. Všechna soutěžní vystoupení jsou zdarma přístupná veřejnosti.

Pěvecké sbory si mohou posluchači vychutnat také na zahajovacím koncertě festivalu, závěrečném koncertu – soutěži nejúspěšnějších pěveckých sborů o titul Absolutní vítěz Mundi Cantant, či venkovní festivalové scéně na Horním náměstí. Hudební program doplní koncert Jindřicha Macka a Jitky Baštové „Hudba v myšlenkách Masarykových”, koncerty studentských souborů a dětský den, kde, mimo jiné, vystoupí kapela „Pískomil se vrací“.

Vstupenky na zahajovací i závěrečný koncert festivalu je možné si zakoupit v Informačním centru města Olomouce.

Pro ty, kteří se nemohou festivalu osobně zúčastnit, máme připravené online přenosy a online diváckou soutěž o cenu publika – obojí bude dostupné během celého festivalu na webových stránkách festivalu www.festamusicale.com.

Pořadatelem festivalu je Festa Musicale, z.s., ve spolupráci s Festa Olomouc, s.r.o., Statutárním městem Olomouc a Unií českých pěveckých sborů.

Záštitu nad akcí převzal primátor statutárního města Olomouce, doc. Mgr. Antonín Staněk Ph.D., a hejtman Olomouckého kraje, Ladislav Okleštěk. Festival se koná za podpory Statutárního města Olomouc, Olomouckého kraje a Ministerstva kultury České republiky.

Přijměte pozvání na náš festival a neváhejte se na nás obrátit v případě jakýchkoli dotazů.

Pro více informací:
Petr Hýl | Manažer festivalu